NATURMARKETING

STRATÉGIA&MEGOLDÁS

2016. november 25. 19:36 - Naturmarketing

Hihetetlen munkahelyek Magyarországon

pexels-photo-89860.jpeg

Gyerek fejjel kevésbé racionális, mint inkább érzelmi indíttatásból mondjuk ki teljes határozottsággal: tűzoltó leszek. Esetleg állatorvos. Vagy űrhajós.

Aztán jönnek az iskolás évek, a szakközépiskola már megad egy alapvető irányt, a gimnazistáknak van idejük tovább gondolkodni a mi leszek, ha nagy leszek kérdésén.

Szerencsére mindig akadnak olyanok, akik sosem nőnek fel, és sokszor ők hozzák azokat a világot meghódító, elsöprő sikereket, ami a friss látásmódból, újszerű szemléletből fakadnak.

Az övék azok munkahelyek, amikben a kreativitás úttörő szerepet játszik, hiszen az itt dolgozóktól sem az átlagos nyolctól négyig tartó taposómalmot várják el, hanem az innovációt, az unikális ötleteket.

Az első ilyen vállalat a startupok közt is élen járó Prezi. A Magyarországról indult világhírű cég az innovációs prezentációt tűzte zászlajára 2009-es indulásakor. A hagyományos bemutató helyett egy térben mozgó, dinamikus produkciót tudunk a segítségével tartani. Ez jelenleg a legsikeresebb magyar IT vállalkozás.

prezi-office-by-minusplus-budapest-hungary.jpg

Forrás: retaildesignblog.net

A sikerük mögött azonban nagyon komoly kreatív munka zajlik, amihez a megfelelő helyszínt a Nagymező utcai épület, egy korábbi telefonközpont adja.

Bátor és szabad színhasználat, tematikus szobák, külön kialakított étkezőhely, ahol kiemelt figyelemmel gondoskodnak az itt dolgozók ellátásáról éjjel-nappal. A munkaidő ugyanis egy kreatív irodához méltóan szintén kötetlen, aminek a projektek határidői szabnak csak keretet. A hetente tartott „meetingeken” zajlik az eszmecsere, érdekesség pedig, hogy San Franciscóban egy ugyanilyen irodában vetítik a falra a magyar kollégákat a megbeszélések alkalmával és fordítva, így a brainstorming valóban kontinenseken átívelő.

prezi6.jpg

Forrás: prezimagyarul.hu

A bostoni központú LogmeIn szintén büszkélkedik egy Andrássy úti bázissal, ami tulajdonképpen a fejlesztői központ. A szintén technológiai témájú magyar startup 2003-ban alakult, szoftverük segítségével a böngészőből lehet távoli számítógépekre belépni, de kiemelten foglalkoznak még biztonságtechnikával is. Az Andrássy út 9. szám alatt található bálna alakú tárgyaló, a fém és a fa túlnyomó használata a bostoni iroda mintájára épült meg a zen egyszerűség jegyében. Személyre szabható bútorok a négy emeleten, hatalmas belmagasság, ami a szabadság érzését adja. Ezek mind a holland Erick von Egeraat tervező munkáját dicsérik.

image_2.jpg

Forrás: basiccollection.hu

A tökéletesen zajszigetelt épületben rögzített „munkaállomások”, számítógépek vannak, emellett az oldott légkört biztosítja a csocsó, a flipper, a biliárd, valamint a dobfelszerelés, ami mellé bármikor leülhet a munkatárs, ha egy kis ihletre vágyik. Ha pedig egy csendes szobában egy kis szunyókálásra van szükség a hatékony munkavégzéshez, a LogmeIn ennek is biztosít helyet. A virtuális ötletdoboz pedig garantálja, hogy egyetlen hasznos terv sem vész el.

logmein_hartya_nyi_019_exact978w.jpg

 Forrás: welovebudapest.com

Az Y-generáció mostanában divatos kifejezése biztosan beugrik, ha az Ustream irodájában járunk, amit teljes mértékben áthat ez a hangulat. A Párisi Nagyáruház három szintjén berendezett iroda a Graphisoft Parkból költözött át az Andrássy útra. A magyar-amerikai alapítású céget is az elmúlt évek jegyzik, egész pontosan 2007-ben alapították az élő interaktív videó közvetítések és a kiemelkedő minőségű, stabil fizetős streaming szolgáltatások hiánypótló szolgáltatóiként. Érdekesség, hogy még az Apple is rajtuk keresztül juttatja el a világhoz legendás bemutatóit.

imagethumb.jpg

Forrás: blog.iroda.hu

A jelenleg több mint száz főt foglalkoztató iroda központja eltéveszthetetlenül a Kristálykupola, ahol az átgondolt megoldásokra helyezték a hangsúlyt a tervezők. Az egyterű irodák problémáira is találtak megoldást: a természetes fénnyel megvilágított átrium, ami összekötőként is szolgál, el is választja a belső tereket.

Munkaállomások és tárgyaló kuckók, babzsákok és kerékpártároló zuhanyzóval a sportos munkatársak igényeihez igazítva. Az elképesztő kilátás a városra és a grillező pedig csak hab a tortán, ami miatt nem csodálkozunk, hogy az Év irodája címet is elnyerte már.

img_6852-panorama-crop1.jpg

Forrás: ustream.tv

Az Ustream idei felvásárlásával a hírek szerint új tulajdonosa, az IBM is meglepődött a munkakörnyezet fejlettségén, és ez előrevetíti a további növekedést, hiszen külön kutatási projekteket kapnak a magyar fejlesztők ezután az IBM-en belül.

A Google-nek is van irodája Budapesten, és ha már keresőóriás, mi más alapján választaná a designhoz a témát, mint az adott város leggyakoribb keresőszavai szerint. Ez fővárosunk esetében a SPA szó volt, így az ennek megfelelően kialakított „irodában” a dolgozók akár szaunázhatnak, vagy csobbanhatnak is a medencékben, ha egy kis felfrissülésre vágynak. Az újrahasznosításban is jeleskedő helyszín 2015-ben az Év irodája címet is elnyerte.

googleir14.jpg

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Rendhagyóként a végén meg kell említenünk a Nagytemplom utcában található Google Ground-ot, mely 2014-ben nyitotta meg kapuit.

A Google 1997-es indulása óta vált a világ ma legismertebb böngészőjévé, történetüket nézve pedig ők igazán tudják, milyen egy inspiráló helyszín. A Google ugyanis sok más, ma már világcégnek számító óriás mellett egy garázsból indult. Már a kezdetekkor az iroda állandó tartozéka volt a pingpongasztal, az Egyesült Államokban található Googleplex a világ legjobb munkahelyének számít.

gg7.png

Forrás: http://psmagazin.hu/

De térjünk vissza a grundra, vagyis a Groundra a Józsefvárosba, ami rendhagyó módon inkább rendezvényhelyszínként várja a nyitott elméket. Az Akadémián a partnereknek képzéseket tartanak, a gyakornoki programokon főiskolások, egyetemisták képezhetik magukat és szerezhetnek szakmai gyakorlatot, míg a stúdióban a minőségi videó előállítására is biztosítanak lehetőséget.

Ezeknek a helyszíneknek közös tulajdonsága, hogy minden a dolgozók jólétét, szabad gondolatáramlását, a hatékony ötletcserét biztosítja, ami ma már – különböző keretek közt – szerencsére egyre inkább tendencia. A magyar cégek rohamos fejlődését látva nem is alaptalanul.

Te tudnál ilyen munkahelyen dolgozni?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://naturmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr7911998340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizmo26666 2016.11.26. 20:00:04

Ahhoz hogy ide bekerülj, nem kreativitás kell, hanem egy BME vagy egy ELTE informatikai diploma, meg 2 középfokú nyelvvizsga, ebből az egyik angol.
A nagy kreatív feladatod arról fog szólni, hogy ülsz a gép előtt, és számítógépes/mobilos programokat építesz fel, azaz írod a kódot.
Igazi droidmunka, jó pénzért.
Azért kell a "kreatív" munkahely, hogy ettől a lélekölő munkától minél lassabban égj ki.
Magyarországon szinte egyedül informatikai végzettséggel tudsz alkalmazottként jó pénzt keresni.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2016.11.26. 20:00:09

Óriási.

Nagyon remélem, hogy sex-elni is lehet a pihenőszobákban szunyókálás helyett! ; - ))

Lucifer Morningstar 2016.11.26. 22:24:45

Persze. Nincs annál jobb, ha a tuti amerikás munkahelyen a kétméteres elválasztófal egyik oldalán éppen szoftvert írsz, vagy más odafigyelős számítógépes melón ügyködsz, a fal túfelén meg számítógépeket szerelnek össze, fúrnak, faragnak, kalapálnak.

Ilyen helyen csak az szeretne dolgozni aki még nem tapasztalta az egy légtérbe ömlesztettség áldásait.

kuki123 2016.11.26. 23:07:26

olvasom itt a kommenteket...

hát...

Az egyértelmű, hogy az egybe irodáknak van bizony hátránya...
De ezek teljesen jók.
Túlzsúfoltságnak jele sincs, színes szagos.

Nah mindezt képzeljétek el, magyar HR elképzelés szerint:
ugyan ekkora területen 300-500 ember,... nem fér be? Nem e?
A monitorok jó ha az asztalon elférnek és 50-100cm a két ülő ember közt.
A folyosón folyamatos mászkálás, beszéd ajtó csukás és kártya csipogás.
Durva alapzaj, telefon, billentyű pötyögés, információ átadás, beszélgetés, mozgolódás.
És akkor még nem beszéltünk a szokásos légkondi világítás kérdéskörről.

Összetenném a két kis kacsómat (meg még sokan mások) ilyen irodai környezetért és nyugalomért.

kuki123 2016.11.26. 23:07:32

olvasom itt a komenteket...

hát...

Az egyértelmű, hogy az egybe irodáknak van bizony hátránya...
De ezek teljesen jók.
Túlzsúfoltságnak jele sincs, színes szagos.

Nah mindezt képzeljétek el, magyar HR elképzelés szerint:
ugyan ekkora területen 300-500 ember,... nem fér be? Nem e?
A monitorok jó ha az asztalon elférnek és 50-100cm a két ülő ember közt.
A folyosón folyamatos mászkálás, beszéd ajtó csukás és kártya csipogás.
Durva alapzaj, telefon, billentyű pötyögés, információ átadás, beszélgetés, mozgolódás.
És akkor még nem beszéltünk a szokásos légkondi világítás kérdéskörről.

Összetenném a két kis kacsómat (meg még sokan mások) ilyen irodai környezetért és nyugalomért.

vilagpolgar 2016.11.26. 23:08:04

Azt felejtik ki ezekből a cikkekből mindig, hogy ahhoz, hogy egy ilyen hely működhessen, megfelelő munkavállalók is kellenek. Ez elég távol áll a átlag magyar munkástól sajnos.

Akik itt dolgoznak, azért kapnak meg ennyi mindent, mert tényleg a munka minősége javul tőle. Nem áll ott a főnök smasszerként, mint a gyárakban, hogy mi történik, viszont a határidő az határidő. Az itteni alkalmazottak többségénél tényleg megvan a tulajdonosi szemlélet. (persze nyilván nem is minimálbérre vannak bejelentve.)
A Google-nél például néhány éve kitalálták, hogy a leggyakoribb irodai cuccokat (pendrive, fülhallgató, stb.) italautomatákhoz hasonló cuccokból teszik elérhetővé ingyen az irodákban. Mégse gondolta senki, hogy akkor most 20-at hazalopunk, hanem ténylegesen jobb lett tőle az élet, mert mindenki megspórolta azt az csomó időt, amit korábban ezek keresésével töltött.

2016.11.27. 10:18:05

Mi a gyárban superfancy robotok között ülünk, állunk, néha fekszünk, és tényleg alkotunk

na4 2016.11.27. 10:18:10

Kimaradt a Graphisoft. Szerintem nagyon jó cég, semmivel sem kevésbé sikeres, mint a Prezi.

kuki123 2016.11.27. 10:18:22

@vilagpolgar: Hát igen..Magyarországon nem dolgozni, hanem gürizni lehet.
Mondjuk azon lehetne vitatkozni, hogy azért szar e a környezet, mert a cégtulaj, HR nem akar többet rá áldozni, jó helyen van az a pénz az ő zsebében, és eleve abból indul ki, hogy úgy is szétlopják, és úgy kezeli az alkalmazottakat mint potenciális tolvajok.

Vagy azért lopják szét az alkalmazottak, mert a vezetőség a minimumot se adja meg a dolgozónak, legyen az fizetés vagy munkakörnyezet, és eleve úgy kezeli őket, mint potenciális tolvaj...így végül tényleg potenciális tolvajok lesznek.

nyomor ország

nyelv-ész 2016.11.27. 10:18:32

El nem tudom képzelni, mi indít egy céget arra, hogy a budapesti viszonylatban kellemesnek számító környezetű Graphisoft Parkból bejöjjön a belvárosi gettóba. Zaj, zsúfoltság, parkolóhelyek hiánya. Hacsak az nem, hogy a főnök a szomszéd utcában lakik.

Circus 2016.11.27. 10:18:38

@gizmo26666: pont ugyanez jutott eszembe - vajon mit akarnak ezzel kompenzálni ENNYIRE?
:)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.11.27. 10:18:45

Miért lettem moderálva? A véleményemet és a tapasztalatomat el kell hallgatni?
Talan fizetett cikk?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.11.27. 10:18:47

@gizmo26666: baromság, ezekhez ész kell.

A másik, hogy ki is használnak.
Tapasztalatok :
Prezi : nem lehet maganéleted, a családod a cég
Logmein : nincs túlóra, csak tovább maradunk (és nem fizetik ki)

Bambano 2016.11.27. 16:45:10

ezek az irodák nagyon szépek (nem), csak melóra nem alkalmasak. minden arra van benne kitalálva, hogy akadályozza a munkára való koncentrálást.

nem dicsérni kellene őket, hanem a főnököt büntetni azzal, hogy üljön oda és dolgozzon ott. majd rájönne, másnap el is költöznének.

Tehetséges ugandai buzi 2016.11.27. 16:45:38

Csak én érzek ellentmondást abban, hogy miden építész és urbanista blogon arról beszélnek, hogy le kell bontani a négy és fél méter belmagasságú bérházakat, mert nem lehet kifűteni, meg ugyanakkora házmagassággal plusz két emelet belefér, különben is, miért nem jó a két méter húsz centis belmagasság, minek a négy méter?

Ebben a cikkben meg véletlenül leírták, hogy jó az, mert a szabadság érzetét kelti...

Alick 2016.11.27. 16:45:43

@gizmo26666: A nyelvvizsga manapság senkit se érdekel, a nyelvtudást viszont élőben lecsekkolják az interjún.
Aki pedig munkamániás., jó a szakmában és kapcsolatai is vannak, inkább saját cégben nyomja.
NaturMarketing.hu
süti beállítások módosítása