NATURMARKETING

STRATÉGIA&MEGOLDÁS

2017. március 19. 09:35 - Naturmarketing

Az internet kalandos születése

963761b13d9c9a040b4ab4009a9387c5.jpg

Fotó: Pinterest

Bármilyen hihetetlenül hangzik is számunkra, akik a gépünk előtt ülve böngészünk, esetleg a telefonunkon végigpörgetjük a nap híreit vagy a tabletünkön keresünk rá valami minket érintő dologra, volt élet az internet előtt is.

Nem is volt ez olyan régen, mint hisszük, és már a létrejöttekor számtalan érdekesség lengi körül, amiket most a teljesség igénye nélkül igyekeztünk összegyűjteni.

Mint sok más fejlesztést, ezt is a hadiiparnak köszönhetjük, egészen pontosan a ’60-as évek hidegháborús időszakának Amerika és a Szovjetúnió között.

Amerika célja egy olyan hálózat kiépítse volt, amely az atomtámadást is képes átvészelni, nincs központja, csak egymással összefüggő csomópontjai, az üzenetek pedig különböző útvonalakon, egymástól függetlenül haladnak és érnek célba még akkor is, ha egy csomópont kiesik.

Ez a saját belső hálózat az ARPANET nevet kapta, melyet még csak az Egyesült Államok Hadügyminisztériuma használt. Az 1980-as évek végén adta át a helyét az INTERNET-nek.

A témaválasztásunk aktualitását egyébként az adta, hogy 32 évvel ezelőtt, 1985 március 15.-én symbolics.com lett a világon elsőként bejegyzett domain. Ma is él még az oldal.

A világ első weblapja sem váratott sokáig magára, hat évvel később nagylelkű megalkotója a CERN-ben úgy döntött, mindenki számára hozzáférhetővé teszi azt. Sir Tim Berners-Lee-nek hívták az úriembert.

Egy évvel később, 1992-ben pedig megszületett a World Wide Web (www), mely már egy grafikus felület volt a civil felhasználók részére.

De ennyit a dátumokról, most jöjjenek az érdekességek.

1. Ezen a Next számítógépen alkotta meg Tim Berners-Lee az internetet.

prodpic-1701.jpg

Fotó: tvfilmprops.co.uk

2. Tim Berners-Lee-t Erzsébet királynő ütötte lovaggá, ő volt egyébként az első, aki munkahelyén a CERN-ben fotót töltött fel az internetre, melyen a munkatársnői pózoltak.

1421957226873.jpg

Fotó: foxnews.com 

3. Az internet forgalma 1993-ban egy év leforgása alatt 341.634 %-kal nőtt. Tud valaki ehhez hasonló léptékű fejlődésről? :)

4. A spam angolul löncshúst jelent, ami Monty Pythonnak köszönhetően terjedt el a köztudatban. Az unalmas, ízetlen ételekhez való hasonlóságuk miatt kapták meg a kéretlen levelek ezt a nevet.

spam_classic.png

Fotó: spam.com

5. Az internet a mai nap (2017. március 19-én) 10 234 napos. Itt követheted, mennyi idős a világháló:

http://howoldistheinter.net/

6. Ahhoz, hogy az interneten eljussanak az információk az őket keresőkhöz, számtalan vékony üvegszálas kábelt használnak, melyek a tenger fenekén futnak. Hihetetlen, de itt a térkép:

http://submarine-cable-map-2014.telegeography.com/

7. Egy Google lekérdezés során ezer számítógép kell ahhoz, hogy 0.3 másodpercen belül választ kapjunk.

8. Az interneten elrejtőzni is könnyebb, mint a való életben. A leggyakoribb hazugság a hálón: Elmúltam 18 éves. Nagyságrendileg 150 milliószor kattintanak kiskorúak erre a gombra naponta.

9. Ha azt hisszük, hogy a Földön szinte mindenki használja a világhálót, meglepődhetünk a tavaly év végén közölt számtól: mindössze 3,5 milliárd ember a 7,4 milliárdból. Tehát ami már sokszor kiderült nemzetközi felméréseken: ez is egy luxus szolgáltatás, ami a népesség gazdagabb rétege számára hozzáférhető.

10. Nem hiszem, hogy sokan meglepődnek rajta, a világ legnézettebb weboldala a Google kezdőlapja. Itt pedig a jeles napokhoz tartozó nyitólapokat láthatjuk (ma például Apák napja van :)

 https://www.google.com/doodles/

fathers-day-2017-bolivia-croatia-honduras-italy-portugal-spain-5667353762201600-hp2x.gif_1000x400

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://naturmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr2112350169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
NaturMarketing.hu
süti beállítások módosítása