NATURMARKETING

STRATÉGIA&MEGOLDÁS

2016. november 11. 20:32 - Naturmarketing

A hackerek a modern kor Robin Hoodjai?

A virtuális világ kalózai, akik a legszigorúbban őrzött biztonsági rendszereket is feltörik. Cyberhuligánok, akik a legkeresettebb bűnözők lajstromát gyarapítják.

man-1187192_1280.jpg

Egy biztos, a számítógépes hálózatok avatott szakértőire mindig is szükség volt és lesz, mert ahogy a mondás tartja, rablóból lesz a legjobb pandúr.

Íme néhányan közülük, akik megváltoztatták a világot.

1.  Kevin Mitnick

kevin-mitnick.jpg

Kevin Mitnick ma biztonságtechnikai tanácsadó, talán a legismertebb korunk hackerei közül. Az Egyesült Államok történetének egykori legkeresettebb számítógépes bűnözője. Kétes hírnevét szerteágazó munkásságának köszönheti: a los angeles-i buszjáratok elektronikus rendszerének feltörése volt számára az első lépcsőfok, később azonban a nemzetbiztonsági rendszer sem jelentett komoly akadályt számára. Könyvét, melyet okításul szán a hozzá hasonló „kalózok” ténykedése ellen magyar nyelvre is lefordították, a Megtévesztés művészete címmel, illetve film is készült róla (A rendszer ellensége).

 

2.  Kevin Poulsen

kevin_poulsen_200x2671.jpg
Kevin Poulsen, vagyis Dark Dante, aki egy rádiós csatornán sorsolt ki magának egy Porschét. Ám ez csak a kezdet volt számára. Miután a szövetségi rendszert feltörve lehallgatási információkat lopott el, az FBI feketelistáján kapott előkelő helyezést. Ma ő az egyik legnevesebb oknyomozó újságíró, és emellett a Wired magazin szerkesztője. Könyvet is írt Kingpin - avagy hogyan vette át az uralmat egy hacker a milliárddolláros cyberalvilág felett címmel nálunk is elérhető.

 

3.  Robert Tappan Morris

220px-robert_tappan_morris.jpg
Robert Tappan Morris ma egyetemi docens az MIT-n. Kevesen mondhatják el, hogy a tanáruk olyan komoly gyakorlati tapasztalattal rendelkezne, mint Morris. A róla elnevezett „féreg” napokra leállította a világhálót 1988-ban. Eredetileg kísérletnek szánta, az internet kiterjedését akarta vele megállapítani, emellett olyan résekre mutatott rá az adatkezelésben, amely mérföldkő lett a programozásban.

 


4.  Adrian Lamo

220px-adrian_lamo.png
Adrian Lamo, a hajléktalan hacker, aki a nem túl hízelgő jelzőt szokatlan életmódjának köszönheti. Rejtőzködő életet él, és sokszor elhagyott házakban húzza meg magát. Az aszkétaként élő hacker többek között a Yahoo, a Bank of America és a Microsoft rendszerét is feltörte. A jelenleg több díjat is elnyert újságíró küldetésének tekinti a biztonsági rések keresését, és azok továbbítását a rendszergazdák felé.

 

 

5.  Anonymus

sd.jpg

És végül de nem utolsó sorban egy rendhagyó név, amivel biztosan mindenki találkozott már: Anonymus, és a hozzá tartozó elmaradhatatlan Guy Fawkes maszk. Azért rendhagyó, mert nem egy személyről, hanem egy világot behálózó szervezetről van szó, akik harcoltak már a szcientológia egyház ellen, bénították meg pénzügyi szervezetek weboldalait, utolsó legismertebb akciójuk pedig az ISIS elleni hadüzenet, és az ezt követő virtuális támadások voltak. Megítélésük pont ezért megosztó és szélsőséges, főleg a magánemberek szimpatizálnak a saját igazságukért harcoló gerillaakciókkal.

 

A saját adataink védelme érdekében mindenre ugyan nem készülhetünk fel, de sokat tehetünk azért, hogy nehezebben hozzáférhetővé tegyük a személyes információinkat.

A szakemberek szerint az adatok mentése, külső winchesterek használata, és a titkosítás lényegesen megnehezítheti az adatainkra vadászók dolgát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://naturmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr8111951149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
NaturMarketing.hu
süti beállítások módosítása