NATURMARKETING

STRATÉGIA&MEGOLDÁS

2017. március 03. 21:01 - Naturmarketing

Beköszöntött a robotok kora

robot1.jpg

Fotó: privy-data.com

A minap reppent fel a hír, hogy a Microsoft önálló programok írására képes mesterséges intelligenciát hozott létre, elég hozzá a létrehozandó program paramétereit megadni. Ehhez korábban már létező alkalmazásokat kutat át, azok kódrészleteit használja fel, így az emberi tévedés lehetőségét is kiiktatva hiba mentesebb végeredményt kapunk.

Ez a fejlesztés adta az apropóját az írásunknak, hiszen a tudomány rohamos fejlődésével már sokan egy robotok által uralt világot vizionálnak.

Ott vannak mindenhol a hétköznapi életünkben: az iPhone-ok Siri-je, a nagy áruházláncoknál a „droid” kasszák, amikkel a vonalkódot tudjuk beolvasni, nagyobb cégek ügyfélszolgálatain is találkozunk vele, például az Ikeánál, de a Tesla önvezető autói is igénybe veszik a technika egyre fejlődő vívmányát.

Messze menő jóslatokba nem bocsátkoznánk, inkább megnézzük, mi történt eddig.

A mesterséges intelligencia elnevezést először 1956-ban használta McCarthy, majd 1961-ben terjedt el a köztudatban Marvin Minsky cikke nyomán.

Az IBM 1990-ben fejlesztette ki a Watsont, aki szinte minden kérdésre választ tudott adni több-kevesebb sikerrel és hosszú „gondolkodási” időkkel.

watsonjr.jpg

Fotó: globalisvilag.com 

Hihetetlennek tűnik, mégis megtörtént 2011-ben, hogy a Watson, mely az IBM első elnökéről kapta nevét, megverte egy televíziós vetélkedőn két „játékostársát” is. 4 TByte-os memóriájában tárolt adatokat használt csak ehhez, nem súgott neki az internet.

Persze nem csak játszótársnak kiváló egy ilyen nagy tudású robot, Japánban egy biztosítótársaság 30 szakértőjének munkája vált feleslegessé Watson megjelenésével, „aki” kárfelmérést végzett, orvosok és kórházak jelentéseit értékelte ki, és ha másban nem is, a költségcsökkentésben pótolhatatlanná vált a Fukoku Mutual számára.

Watson karrierje azonban nem itt ér véget, az IBM valószínűleg legokosabb alkalmazottja egy mesterséges intelligencia témájú filmhez, a Morganhez készített trailert. Horrorfilmek képi és hang világát vizsgálta ahhoz, hogy a megfelelő hatást tudja elérni, ami a film alkotói szerint a félelemkeltés.

Hogy mennyire járt sikerrel, döntse el mindenki maga a filmelőzetes megtekintése után:

Arra is volt már példa, hogy egy robot sikerrel teljesítette a teljesíthetetlennek tartott Turing-tesztet, mely már egy gondolkodó, intelligens, a beszélgetőpartnereket becsapni tudó rendszer kritériuma. A teszt során, melyben 2014-ben egy Eugene Goostman nevű robot szállt ringbe emberi ellenfelével egy 13 éves kisfiúnak adva ki magát, és a bírálók 33%-át meg is győzte teljesítményével, nem tudták eldönteni, beszélgetőpartnereik közül melyik volt a robot.

goostman.jpg

Fotó: mashable.com

Bevetettek már sikerrel mesterséges intelligenciát olyan terepen is, ahol nem csak a logika a siker záloga, hiszen nem áll rendelkezésünkre minden szükséges információ a döntés előtt. Ez pedig a póker.

Ami pedig nem sikerült még 2015-ben, az mostanra lehetségessé vált: a Liberatus nevű program most, 2017-ben olyan bravúrt hajtott végre, melynek ötletét valószínűleg még egy évtizeddel ezelőtt is fejcsóválva elvetettünk volna. A világ legjobb pókeresei között számon tartott ellenfelei a húsz napos játék alatt véreztek el a küzdelemben. Ez pedig már előrevetíti a stratégiai tervezés lehetőségét, ami további célirányos fejlesztések után a hadászatban is jól használhatóvá teszi majd.

Az orvostudomány sem maradhat ki a célirányos fejlesztések közül, bár itt még elsősorban a diagnosztikára használják a gépeket, már tesztelik azt az eszközt, ami a szívbeteg emberek esetében 80%-os valószínűséggel meg tudja jósolni a szív leállását. Viszonyításképpen az orvosi diagnózis esetén az arány 60%. A még kezdetleges stádiumban járó gép kardiológiai eredmények és vérteszt alapján vonja le a következtetést, és alkalmas annak megállapítására is, hogy szükséges-e másfajta kezelés alkalmazása.

Noha folyamatosan halljuk a riasztó és reménykeltő híreket, Raymond Kurzweil, a Google műszaki igazgatója, aki Bill Gates szerint a legjobban tudja megjósolni a mesterséges intelligencia jövőjét, inkább optimistán áll a kérdéshez.

19 doktori címe van, így a tudományos háttere sem hiányzik ahhoz, hogy jóslatokba bocsátkozzon, főként, hogy az eddigiek valóban nagy számban teljesültek.

De hogyan látja a jövőt Raymond Kurzweil?

2045-re jósolta, hogy a gépek milliárdnyiszor okosabbak lesznek, mint az emberiség összes tudása, illetve nem tartja lehetetlennek azt sem, hogy elhunyt szeretteink az utánuk maradt iratokból, adatokból egy avatár formájában ismét velünk legyenek.

Ugyan egyértelműen jósolja, hogy a robotok tudatossá válnak a nem is olyan távoli jövőben, mégsem fél ettől. A gépek felzárkóztatását az emberi tudathoz az olvasáson keresztül véli megvalósítani, hiszen így nem csupán adatokkal teli rendszerekhez jutunk, hanem képesek lesznek az emberi gondolkodást, a megértést is jobban reprodukálni reményei szerint.

saupload_ray-kurzweil.jpg

Fotó: seekingalpha.com

Érdekes ember, az biztos, a halhatatlanságra törekszik, és addig igyekszik vitaminokkal, étrend kiegészítőkkel és egyéb hatóanyagokkal életben maradni, amíg ez mesterségesen lehetségessé nem válik.

A Google pedig talán minden versenytársánál előrébb járva kutatja a mesterséges intelligenciát, felvásárolja az ígéretesebb cégeket és összegyűjti a legnagyobb koponyákat a témában. 

Az intelligens gépekkel megkerülhetetlenül foglalkozni kell, ha már kiengedtük a szellemet a palackból, ezért így-vagy úgy korunk nagy elméi is véleményt formálnak róla. A tudomány lenyűgöző teljesítménye mellett az óvatosabban reménykedőkre is érdemes figyelmet fordítanunk, úgy mint Elon Musk és Stephen Hawking.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://naturmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr7912310623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsontra Volta 2017.03.05. 12:08:07

Csak, hogy rendet tegyünk a fejekben, a valódi MI azért még fényévekre van. Sok olyan megoldás létezik amik bizonyos fajta intelligenciát valósítanak meg, de mindegyik valamilyen célfeladat ellátására lett kitalálva, a legtöbb tanuló algoritmus azért eléggé kötött pályás. A Microsoft hű de intelligens programíró programja sem több egy baromira felokosított kódgenerátornál, ennek a "buta" verzióit már azért elég régóta használjuk. Lényeg: a sok ijesztgetés ellenére nagyon nincs még itt a gépi intelligencia kora, még akkor sem, ha a világ elhülyülése miatt egy átlagembert imitáló MI szoftver kiszolgálására lassan már egy Z80 is bőven elégséges teljesítményű.

illiberalisberlo · http://illiberalisberlo.blog.hu/ 2017.05.06. 15:21:20

Az volt már, hogy a Raymond Kurzweil hányféle vitamint fogyaszt naponta? :D
NaturMarketing.hu
süti beállítások módosítása