NATURMARKETING

STRATÉGIA&MEGOLDÁS

2016. november 21. 17:45 - Naturmarketing

Mi a titka a világ leggazdagabb embereinek?

money-837383_960_720.jpg

A Forbes a legrégibb üzleti magazin 1917 óta áll fenn, és családi vállalkozásból nőtte ki magát a mai napig legismertebb kéthetente megjelenő üzleti magazinná.

Évről évre találgatások előzik meg a híres Forbes listát, amely a világ legvagyonosabb embereit rangsorolja.

Az első helyen szinte már bérelt helye volt az egykori Microsoft-vezérnek, Bill Gatesnek, akit talán senkinek nem kell bemutatni. Őt taszította le trónjáról a spanyol divatmágnás, Amancio Ortega, akinek a neve talán kevésbé közismert, mint az általa alapított divatmárka, a Zara.

A nyolcvanas éveiben járó spanyol üzletember egyszerű munkások gyermekeként álmodott nagyot, mára az Inditex-csoport tulajdonosaként 6600 kirendeltséggel rendelkeznek világszerte üzletei. Mind a mai napig ő vezeti vállalatát, nem áll meg egy pillanatra sem, nem pihen.

Sikerének titka is ez a hozzáállás: 14 évesen tanulás helyett egy jóhírű szabónál vállalt küldönc munkát, hogy szegény sorsú családját segítse ezzel. A munkaidő végeztével pedig beállt elsajátítani a szakma alapjait.

Később egy ruházati szakbolt vezetőjévé előlépve a drágább ruhadarabok mintájára olcsóbb anyagokból készített elérhető áru divatos ruhákat, lényegében a mostani fast fashion üzletek előhírnöke volt.

furniture-1741923_960_720.jpg

Feleségével ma egy apartmanban él szülővárosában, La Corunában, kerüli a nyilvánosságot, és a fényűzést, rendszeresen együtt ebédel például alkalmazottaival, és egy Audi A8-al jár. Ilyen lehet az, aki nem felejtette el, honnan jött.

Az ezüstérmes Bill Gatest lehet szeretni és lehet átkozni a legismertebb operációs rendszer, a Windows megalkotása miatt, ám az kétségtelen, hogy számtalan dolgot tanulhatunk az életútjából.

Cége, a Microsoft egy garázsból indult világhódító útjára, de amit kevesebben tudnak róla: már 14 évesen saját szoftvert írt jó barátjával, Paul Allennel (aki később a Microsoft társalapítója is lett) a nyári diákmunka megkönnyítésére, amihez egy harmadik barátjuk készítette a hardvert. Itt ugyan még nem ért el átütő sikereket, de az 1986-ban debütált Microsofttal alig 9 év kellett neki ahhoz, hogy a Forbes lista első helyére ugorjon.

john-work-garrett-library-211375_960_720.jpg

Megítélése mind a mai napig megosztó: a tönkrement cégek vezetői mellett felsorakozik számtalan jó ügy, amelyek mellé elképzelhetetlen vagyonával odaáll. Csak néhány téma a teljesség igénye nélkül, amiket szívügyének érez: életmentő vakcinák kifejlesztése, újrahasznosítás, oktatás.

Józan, két lábbal a földön álló életet él, és azt vallja, a tanulást nem lehet elég korán elkezdeni. Ahogy  a példája is mutatja, hihetünk neki.

A dobogó előkelő harmadik helyére Jeff Bezos, az Amazon alapítója került.

Alapvető felfedezése, mely az e-kereskedelem szinonimájaként is használt Amazon megalapításához vezetett az volt, hogy a legkelendőbb az interneten a könyv. A gondos piackutatás és hatékony üzleti terv mellett Bezos olyan – akkoriban forradalminak számító – újításokat is bevezetett, mint a könyvek véleményezése, és kiemelt figyelmet fordított az ügyfelek elégedettségére. Ars poeticája az adatvezérelt gondolkodás, tehát minden ötletet tényekkel kell alátámasztani, ezt pedig magára is érvényesnek tekinti a mai napig.

Mindezek mellett Bezos képes szembemenni is az ésszerűséggel, vagy inkább úgy a pontos: hosszú távra tervezni.

Az infrastruktúra fejlesztése például évtizedeken keresztül pénznyelőként működött a vállalatnál, ami így már veszteségeket termelt, mégis ez emelte a céget a konkurensek fölé, Bezost pedig a világ legsikeresebb üzletembereinek élvonalába.

money-1215134_960_720.jpg

Mi mást is mondhatnánk még róla? Idén jelent meg a róla szóló könyv Minden eladó – Jeff Bezos és az Amazon kora, amit a cég saját márkájú e-book olvasóján, a Kindle-ön is kezükbe vehetnek az érdeklődők.

Ilyen listák egyébként nemcsak a világviszonylatban leggazdagabb emberekről készülnek. A nemzetközi élvonal mellett vannak nemzeti listák, cégekre vonatkozóak, de még a sportolókat is rangsorolják a szerkesztők.

Érdekesség, hogy Magyarországon a lap alig néhány éve, 2013-ban jelent meg először.

És végül de nem utolsó sorban a mesehősök sem maradhatnak ki a rangsorolásból: a legutolsó felmérés szerint Dagobert bácsira irigykedhetünk az első helyen.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://naturmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr7411973020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lucifer Morningstar 2016.11.26. 22:24:39

A meggazdagodás lépései:

1. pont. Gerinc kioperáltatása.
2. pont. Egy szerencsétlen balek akinek az ötletét el lehet lopni.
3. pont. Gerinctelenül átbaszni mindenkit.
NaturMarketing.hu