NATURMARKETING

STRATÉGIA&MEGOLDÁS

2016. december 09. 12:51 - Naturmarketing

Nő volt a világ első programozója!

cugkq3pwyaao-m3.jpg

Forrás: Twitter

A programozókról már szólt korábban is írásunk, azonban ez a sokak által távolságtartással kezelt téma tartogat még meglepetéseket számunkra.

A nők ugyanis – hisszük vagy sem – az informatika területén is kihúzhatják magukat férfitársaikkal szemben, hiszen a világ első programozója is egy nő volt, Ada Lovelace.

1815-ben született Londonban, matematikusként és íróként tevékenykedett, ami nem meglepő teljesítmény, hiszen írói vénáját máig ismert apjától, Lord Byron költőtől örökölte.

Byron házassága Ada édesanyjával ugyan nem volt hosszú életű, híres apja alig egy hónapos korában látta ugyanis lányát utoljára.

Tudományos fejlődésében inkább édesanyja, Anna Isabella Milbanke játszott szerepet, akit férje matematikai és csillagászati érdeklődése miatt „paralelogrammák hercegnőjének” becézett.

Milbanke mindent megtett azért, hogy lányát inkább a matematikai pályára terelje, a legjobb magántanárokhoz, professzorokhoz járatta, ahol matematikát és természettudományokat tanult kiemelten. Nem is volt ellenére, tanárai már ekkor zseninek tartották a rendkívül érdeklődő lányt.

Fiatalkora is elég eseménydúsan telt, férjhez ment William Kinghez, Lovelace grófjához (innen származik nemesi címe), akitől három gyermeke született.

Nem sokkal később pedig bemutatják Charles Babbage matematikusnak, aki többek között a számítógépek alapvető követelményeit fogalmazta meg. Második gépe, melyet megálmodott a modern számítógépek őse volt.

Ezt a találmányt írta le Luigi Menabrea olasz tudós, akinek munkáját Lovelace egy éven keresztül fordította, ekkor mindössze 27 éves volt. Babbage buzdítására azonban kiegészítette a fordítást saját elképzeléseivel és javítást is végzett benne, kiegészítéseivel gyakorlatilag több problémára talált megoldást a gép működésében.

pinterest.jpg

Forrás: Pinterest

Lovelace már algoritmusokat is használt a lyukkártyák segítségével programozható gép megtervezéséhez, mely utasítások végrehajtására, adatok tárolására, matematikai műveletek végrehajtására, és komplikáltabb zenei darabok lejátszására is alkalmas lett volna.

A lyukkártyával való adatbevitel már korábban, a szövőszékeknél is használatos eljárás volt, később, az 1950-es, ’60-as években pedig ez volt a legelterjedtebb adatbeviteli eszköz.

Az analitikai gépnek nevezett találmány előállítási költsége akkoriban 17 470 fontra rúgott, míg egy gőzmozdony elkészítése „mindössze” 1000 font volt. Ennek és a kor technológiai lehetőségeinek köszönhetően nem tudták megépíteni a szerkezetet.

Mindamellett a tudós asszony a Scientific Memoirs-ban megjelent cikkét tekintik az első informatikai publikációnak egy olyan világban, ahol a modern számítógép még elképzelhetetlen volt, a nők tudományos pályafutása nem kevésbé.

Olyan elmék is elismerték munkásságát, mint Michael Faraday. A személyisége sem volt hétköznapi: játékszenvedélyéhez is igyekezett képleteket, elméleteket kitalálni, mert itt is hitt a matematika mindent eldöntő szerepében.

capa_windows_95.jpg

Forrás: mapasdoinvisivel.blogspot.hu

Lovelace jelentőségét mutatja az is, hogy a Microsoft az eredetiséget igazoló hologramján az ő arcképe látható, de az amerikai védelmi minisztérium által fejlesztett programnyelvet is róla nevezték el ADA-nak.

Az évente megrendezett Ada Lovelace Day a tudomány és technológia területén nagyot alkotó nők tiszteletére, ismertségük terjesztésére jött létre, nem titkolt missziója pedig, hogy szakítson azzal a sztereotípiával, hogy ezek a pályák nem nőknek valók.

36 évesen hunyt el méhnyakrákban, kérésére apja mellé helyezték örök nyugalomba a nottinghami Szent Mária Magdolna-templomban.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://naturmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr2712036405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
NaturMarketing.hu
süti beállítások módosítása