NATURMARKETING

STRATÉGIA&MEGOLDÁS

2017. szeptember 22. 17:25 - Naturmarketing

Így fejlődhetsz egy inkubátorban

startup-593336_960_720.jpg

Nem, nem tévedés, ma már nem csak a korán megszületett gyerekek felerősítését végzik az inkubátorok. Ugyanúgy használják őket a csecsemőkorban lévő startupok elindítására, amelyből remények szerint a leendő sikersztorik születhetnek.

Mennyivel könnyebb dolga van a mai kor Steve Jobsainak, ugye?

Örök igazság, hogy aki megálmodni, kifejleszteni tud egy terméket, nem biztos, hogy eladni is ilyen magas szinten képes. Nem is elvárható, hogy egy ember tartsa a kezében a piacra lépés minden fázisát, és gyakorlat, tapasztalat és tőke nélkül professzionálisan végezze el azt.

Míg azonban az Egyesült Államokban, Kínában, Svédországban vagy Hollandiában már megvan a kultúrája ezeknek a szervezeteknek, hazánkban még csak a szárnyát bontogatja az ilyen típusú kezdeményezés.

Míg nálunk inkább a működéshez szükséges helységet, telephelyet, adminisztrációt, könyvelést segítették sokáig ilyen szervezetek, addig tőlünk nyugatabbra az ösztöndíj programoktól kezdve a menedzseri tudás és tanítás, iránymutatás, a célokhoz szorosan kapcsolódó támogatásrendszer egyaránt lépéselőnyhöz juttatja, akik ilyen módon szeretnének elindulni.

Sok esetben egyetemek írnak ki lehetőségeket, támogatnak projekteket, ez ugyanúgy, mint egy kockázati tőke befektető esetében elvárásokat is támaszt, amiknek meg kell felelni.

desk-office-hero-workspace.jpg

Természetesen a befektető is tudatában van a kezdeti stádium miatti kockázatnak, ezért olyan ötleteket igyekeznek kiszűrni, amik 3-5 éven belül fél-egymilliárdos profitot érhetnek el, a külföldi piacok felé is nyitva. Ehhez azonban hosszú és alapos felkészülés szükséges, ahol az ötletgazdákat szakmai tapasztalattal rendelkező mentoraik vezetik végig az úton.

2017 év elején indult el az első ilyen profilú cég Magyarországon, a BnL Start Partners, melyet tapasztalt szakemberek hoztak létre, akik már rendelkeznek ezzel az európai szintű szemlélettel. Emellett két egyetemet is bevontak a működésbe, hogy az onnan érkező szellemi tőkét, innovatív ötleteket megragadják. Az Eszterházy Károly Egyetem és a Miskolci Egyetem voltak az úttörők, akik beszálltak melléjük.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A kéthavonta kiválasztásra kerülő cégeket 9-12 hónapos inkubátor programban, és akár 200 eurós tőkével indítják útnak a nagyvilágban, majd segítséget nyújtanak a későbbiekben a nemzetközibb vizekre evezésben is.

Mivel szakterületenként támogatnak az ilyen cégek, a BnL Start Partners-nek is megvan a maga területe: a pénzügy mellett az informatika, technológia világában ténykedőket igyekeznek fejleszteni. Fő témáik a dolgok internete, a 3D nyomtatás, a kiberbiztonság, a gépi tanulás, mesterséges intelligencia, adatelemzés, felhőszolgáltatások.

start-2478195_960_720.jpg

Mi a kritérium, ami alapján választanak? Nos, talán általánosan hangzik, mégis megmutatja a vezérelvet: egyedi, innovatív és nemzetközi színtéren is életképes projektek mögé állnak be szívesen. Mikortól tudnak segíteni? Már az ötlet kidolgozásától, a pályázati anyagok elkészítésénél jelen tudnak lenni egy leendő vállalat életében.

De hasonló célokat tűzött ki maga elé a Startup Campus program is, mely 2016-ban indult, és már Londonban és Berlinben is lehetőséget kínált a magyar fiataloknak a bemutatkozásra. Maga a Startup Campus egy rendezvénysorozat, ami a Hiventures befektetési programjait hívja segítségül, elsődleges iránya pedig, hogy nemzetközileg tegyen ismertté olyan ötleteket, amik a saját erejükből nem, vagy csak nagyon küzdelmesen törhetnének át a hazai ismertségen.

Noha igen nagy a kockázat az inkubátor-világban a befektetők számára mégis kifizetődő a szárnypróbálgatások támogatása. Ha nem így lenne, nem volna létjogosultsága a sorra nyíló programoknak.

Elég csak pár nevet mondanunk, ami mindenki számára egyértelművé teszi, hogy siker esetén mire számíthatnak a befektetők: a Dropbox, az Airbnb vagy a Reddit is így indultak el, ma pedig az egész világon ismertek és elismertek.

Van még kifogás, miért ne valósítsd meg az ötleted? :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://naturmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr7512886564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
NaturMarketing.hu
süti beállítások módosítása