NATURMARKETING

STRATÉGIA&MEGOLDÁS

2019. április 11. 14:54 - Naturmarketing

Micsoda stressz

A vállalkozás stressz. Ez egyszerűen kijelenthető, és milyen könnyű a stresszre fogni mindent, ugye? Életbe lép a "Fogd rá a nyuszira" effektus, és máris nem Te vagy a felelős. Pedig ipiapacs, Te vagy a fogó! Te tartod kezedben az életedet, és nem más. Neked kell kézbe fogni az összes feladatot, kihívást, és Te vagy felelős magadért, a családodért és a munkatársaidért, ha már vállalkozol az életre. Mindenhonnan azt hallod, hogy egyensúly kell az életedben. Vállalkozóként ez különösen lehetetlen küldetésnek tűnhet.

Ez az igazi libikóka hatás, hol fent, hol lent, és időnként egyensúlyban. Marketingesként, segítjük az egyensúlyt. Ez a mi stresszkihívásunk, ebben az állandó harcban.

egyen.png

 

Igen, az tény, hogy a vállalkozás, mint műfaj, plusz stressz terheltség. – Kiszámíthatatlanság, változás, nehézség, felelősség, harc az idővel, az elemekkel, az ügyfelekkel, meg a munkatársakkal. Utána kezdődik a második műszak a családdal, és a harmadik, a negyedik, amivel tovább terheljük magunkat. –  Úgy, mint minden helyzet, élethelyzet, vagy bármilyen feladat és érzés, gondolat, zaj, időjárás változás... Ha meleg van az a baj, ha hideg, akkor az. Ha esik, az meg már egyenesen bosszantó. A légnyomás változás, ami igazán hat a szervezetünkre, még szóba sem került... Nézzük, hogy mennyi aspektusa is van ennek a jó kis mumusnak, a stressznek! Sok rosszat tudunk róla, de igazán senki sem ismerheti, hiszen változik napról napra, percről perce. Ember legyen a talpán, aki folyamatosan nyomon tudja követni, hogy éppen mi fogja a következő percben kiborítani. Egy ügyfél, egy munkatárs, rossz ajánlat, vagy egy elmaradt feladat?

Egy biztos, az a dolga, hogy lecsapjon Rád! Ha nem vagy elég óvatos!

 

Állítás, az élet sava és borsa

Hogy is lehet ezt egyszerűen kibogozni? Hiszen végül is annyi minden kering róla. Így stresszkezelj, meg úgy lazíts, vagy engedd el! Egy egyszerű állítás, most igazán jól jönne.Tessék, hogy megosztó is legyek:

A stressz jó. Azonnal hozzá is teszem, csak nem jól használod.

Mert nem a stressz a rossz, hiszen szegény feje, egy válasz reakció a rosszra! Pont ezért kaptuk, hogy képesek legyünk megfelelni a kihívásokra. Ki így, ki úgy.

Sikeres akarsz lenni? Persze, hiszen vállalkozol. Akkor ideje, hogy motiváld magad stresszel. Meglátod, hatékonyabb és kreatívabb leszel. Jöhet az új mantra: A stressz jó! Hivatalosan is tudjuk ma már, hogy növeli a kreativitást, javítja a gondolkodási funkciókat. Az meg alaptény, hogy a lelki stresszreakcióhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik egy testi reakció is. Ha ezt tudod, akkor máris többet tudsz.

Emlékszel a mamutos sztorira? 

Üss vagy fuss! Nincs más lehetőséged, mert stressz nélkül nincs élet – mondotta egykoron Selye János. Vagyis bármilyen esemény vagy körülmény, kihívás az életben, ami alkalmazkodást igényel tőlünk, stresszt okozhat. Ezeket stresszoroknak nevezzük. A stressz az egyén lelki reakciója az őt ért fizikai, érzelmi vagy környezeti hatásokra. A rövid ideig tartó stressz nem veszélyes, ám a rendszeres és tartós feszültség káros hatással lehet a testi-lelki egészségre.

Mitől sok a sok? A változástól, ami állandó lett. Nincs már mamut, csak vállalkozás, főnök, feladatok, helyzetek és sok lehetőség, amiről félünk lemaradni. Ki is generálja a változást? Mi magunk. Fejlődünk, változik a világ, nekünk is változnunk kell, egyre gyorsabban, és ha nem jól igazítjuk az életünkhöz, bizony időnkét sok lehet. Nagyon sok, amit nehéz észrevenni, ha hajtunk, mert a feladatokat meg kell oldani.

A stressz szubjektív és személyes dolog. Olyankor jelentkezik, amikor stresszorként érzékelünk valamit. Genetikailag belénk kódolt program, ami a túlélést segíti. A stresszor pedig, rutinosan egyéni idegesítő programként működik, ami folyamatosan fut, újra és újra kiborít és hátráltat. Minden stressz! Érted? Minden, minden helyzet, az időjárás, egy beszélgetés, egy új feladat, vezetés… Ami eldönti, hogy mi okoz igazi feszültséget, az az, hogy Te mit gondolsz róla, és kihívásnak vagy problémának tekinted!

 

a_gift.png

 

Ismerd meg a stresszoraidat! Lépésről lépésre: gyűjtsd össze, ismerd fel…

 

Megoldás, maga az élet

Ha valamit állítunk, akkor azt alá kell támasztani. Vagy kell legalább néhány tipp, és ha nem vagyunk átlagosak, akkor szükség van a megoldásra is. Azt leszögezhetjük, hogy nincs csodapirula, csodamegoldás. Mindenki más, és ezt fogadd el, ha mást nem is. Neked másra van szükséged, ez biztos, és ezt csak Te tudod megtalálni. Neked kell kipróbálni, tesztelni és használni! Mert azért vagyunk, hogy megoldjuk és éljünk úgy, ahogy nekünk jó.
Ezért vállalkoztunk, és aki vállalkozik az bátrabb, a bátraknál. 

 

Hangold magad stressztűrőre

"Micsoda stressz" címmel kezdtük, tehát érzékelhetően rávilágítottunk a problémára. Látható, hogy a stressz mindennapi probléma, hiszen nem tudsz mit kezdeni vele. Második lépés, ismerkedtünk vele, hogy mégis "ezmiez" kategória és rájöhettünk áthallással, hogy maga a "csoda" (az élet velejárója), és ha figyelsz rá magad mellé állíthatod, így lehet egy csoda csapatod és valami fantasztikusat alkothattok. És meg is érkeztünk ahhoz, hogy használd, használd jól, mert ez a kulcsa, hogy Te irányítgasd gondolattal, szóval és tettel.

 

Semmi "Fogadd el, engedd el!" – Csak használd jól!

 

1. Ismerd meg, igazán és ne másét, hanem a sajátodat!

Térképezd fel a stresszed, mert ha egyszer elkészítetted stresszoraid személyre szabott gyűjteményét, gazdagabb leszel az irányítás képességével! Megértheted hogy mit is értenek a "fogadd el, engedd el helyzeteken", és egy zen mester nyugalmával fogsz közelíteni az eléd kerülő helyzetekhez.

Igaz, lehet, hogy sajátságos megoldásokkal.

 

2. Szeresd meg, mert, ha ezt megteszed megváltoztatod a viszonyodat, ami fél siker.

Ehhez egy érdekes felismerés szükséges. Az agyunk a legnagyobb barátunk és egyben ellenségünk is lehet. Amire gondolsz, azt veszi készpénznek, tehát amit parancsba kap azt végzi el. 

Ja és annyira nem okos, hogy minden esetben különbséget tudjon tenni a valós vagy a vélt dolgok között. Ha gondolsz rá, az számára parancs, és máris elindítja a megfelelő reakciót, ami nem tudatos! 

Tehát a viszony a kulcspont, ha megváltoztatod és másként gondolsz rá, akkor nyerhetsz. Időnként, de ahogy elveszted a fókuszt, magadról, az életedről, a vállalkozásodról, akkor kezdődik elölről. Az az ördögi kör, amit lehetetlen megállítani, ha nem állsz meg Te is. És nem döntöd el, hogy Te akarsz iránytani.

 

3. Tegyél ellene, hogy ne juss addig a bizonyos szintig, amíg kiborít

Emlékszel arra, amikor gyerekként önfeledten játszottál? Kíváncsi voltál, izgultál, egy-egy helyzetben és bátran kipróbáltad? Főleg, ha tiltották. Te akartad, tetted, amit szerettél volna, feszegetted a határaidat, és egy idő után pontosan tudtad, hogy kinél mit tehetsz, és meddig mehetsz el.

Meg kell találnod azt, hogy tudod állítani azokat a bizonyos potmétereket, amivel szintezheted a hatásokat. Hangolhatod a különböző részeket, hogy megfelelő hangzást érj el. 

Mert ha túl sok kiborít, ha túl kevés, akkor bizony nem elég, hogy a legjobbat hozza ki belőled.

Ez a libikóka hatás, ahol marketingesként mi vagyunk az egyensúly, ez a mi küldetésünk. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://naturmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr114748333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
NaturMarketing.hu
süti beállítások módosítása